Fem myter om Elbilen


Är elbilen vad vi tror den är? Nej, flera vanliga fordomar om elbilen stämmer inte.- Den ar snabb, saker och pålitlig, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister. Om du tvekar om att köpa elbil, se till att läsa det här först.

 

Elbilar sägs ofta inte matcha bensin och dieselbilar i fråga om hastighet, säkerhet och räckvidd. När Gröna Bilisters Mattias Goldmann gick till botten med elbilars egenskaper, blev resultatet det motsatta. – Människor måste fråga sig hur de verkligen kör. Då kommer de att upptäcka att elbilen i de flesta fall har allt de efterfrågar, säger han.

Fem vanliga myter m Elbilar:


1. RÄCKVIDDEN DUGER INTE
– Jo, det gör den. En genomsnittlig svensk kör fyra mil per dag. Dagens elbilar har en räckvidd på 15 mil och man kan när som helst ladda upp den för att förlänga räckvidden. På en vanlig laddstolpe ger en timma två mil, snabbladdare ger “full tank” på 20 minuter.
2. DEN ÄR INTE SNABB NOG
– Elbilen har överlägsen acceleration, vilket gör att elbilen är snabbare än bensinbilen i vardagen. Alla elbilar toppar minst 130 km/h, många betydligt mer, men det är ju inte toppfarten som avgör hur snabbt man kommer fram.
3. DET TÄR LÅNG TID ÄTT LADDA DEN
– I praktiken tar det 10 sekunder för mig att ladda min elbil. Sladd in, sladd ut. Jag struntar i vad elbilen gör när jag arbetar eller sover. 10 sekunder går att jämföra med att stå vid en bensinpump i flera minuter och få i sig skadliga ångor. Snabbladdare som börjar komma till Sverige ger fullt batteri på 20 minuter.

4. DEN ÄR INTE STOR NOG
– Det finns elbilar i alla storlekar. Men framförallt borde svenskar utgå från vardagsbehovet när de väljer bil. Idag väljer många svenskar bil utifrån att de möjligen ska göra en Åre-resa någon vinter, som sedan inte blir av. Det blir ett uppvaknande, när vi märker att vi klarar oss bra och får mindre trängsel och lättare parkeringar.
5. DEN ÄR INTE TILLRÄCKLIGT SÄKER
De första stora elbilarna var inte säkra, men elbilen är i grunden säkrare än bensinbilen eftersom den inte har 60 liter brandfarliga vätskor ombord. Dessutom har elbilen lägre tyngdpunkt och sladdar alltså inte av vägen lika lätt. Alla elbilar på marknaden är klart
säkrare än sin bensinmotsvarighet.