Laddat Samarbete – Ny databas skall förenkla Elbilsresande


Att resa långt med elbil kommer att bli avsevart enklare från och med i höst. Då ska elbilister kunna planera sin rutt via mobilen, tack vare ett nordiskt samarbetsprojekt.

Ny databas ska förenkla elbilsresande konsultföretaget Sweco leder projektet, som påbörjades i september och som beräknas vara klart under hösten 2012. Flera stora aktörer är inblandade, bland andra Volvo Personvagnar, Ericsson, Eniro, Norsk Elbilförening, Nordic Light Energy och Trafikverket. – Elbilister ska lätt kunna hitta närmsta laddstation, säger Magnus Agnarsson, projektledare på Sweco. För tillfället samlar han tillsammans med de andra företagen ihop information om alla laddstolpar och laddstationer som finns i de nordiska länderna. Denna information ska sedan in i en gemensam databas, som blir tillgänglig via mobilen. Magnus Agnarsson tror att elbilister i framtiden även kanske kommer att kunna boka, betala och abonnera på laddstolpar. – Vi kommer att se stora förändringar, säger han.

MER NORDISKT SAMARBETE I FRAMTIDEN
Just nu ligger dock fokus på arbetet med att hitta laddstolpars placering och att kontakta laddstolparnas många ägare. Magnus Agnars- son uppskattar att det finns mellan 500 och tusen laddstolpar i de nordiska länderna exklusive Norge. Där finns det runt 3 000 laddställen, som lyckligtvis har samlats in i en databas i förväg av norrmännen. Projektet är ett nordiskt samarbete på  uppdrag av Nordiska Ministerrådet och finansieras med 1,2 miljoner norska kronor av ministerrådets forskningsorganisation Nordic Energy Research.

“Magnus Agnarsson tror att elbilister i framtiden även kanske kommer att kunna boka, betala och abonnera på laddstolpar”

En av målsättningar är att samla ett antal industriella aktörer i Norden för att skapa ytterligare samarbeten i framtiden. – Tanken är att vi ska träffas och diskutera och sprida erfarenheter kring hur man jobbar med de här frågorna, säger Magnus Agnarsson och fortsätter: – Jag tror att det är viktigt att vi i Norden samarbetar kring den här typen av frågor. Det blir lättare att underhålla och få högkvalitativ information. När vi är tillsammans är vi ganska många, när vi är ensamma är vi väldigt små.